X

Hypotéka na stavebný pozemok

Ak chcete stavať vlastný dom, najskôr sa musíte zaoberať stavebným pozemkom. Dobrou správou je, že aj na kúpu stavebného pozemku môžete získať hypotéku. Zlou, že je to náročnejšie ako v prípade dostavaného domu či bytu.

Ak niečo nazveme stavebný pozemok, znamená to, že ide o pozemok, na ktorom je možné stavať. Daná parcela je teda zahrnutá do územno-plánovacej informácie mesta alebo obce ako vhodná na výstavbu, prípadne má už aj vydané stavebné povolenie. Vydané stavebné povolenie môže mať pozitívny vplyv na schvaľovanie výšky % financovania hypotékou. Veľmi dôležitá je prístupová cesta, ktorá musí viesť k pozemku.

Banka môže mať problém financovať pozemky, ktoré nemajú vysokú hodnotu (napríklad pozemky na vidieku). Takýto pozemok banke nemusí stačiť ako zábezpeka. Klienti zvyčajne dostanú hypotéku na pozemok s LTV od 50 do 90 % (hodnoty pozemku podľa znaleckého posudku). Ak chcete získať na hypotéku 100 % kúpnej ceny pozemku, môžete dočasne k pozemku založiť aj inú nehnuteľnosť.

Klienti zvyčajne dostanú v prípade hypotéky na pozemok financovanie do výšky 50 až 90 % LTV.

Keď pôjdete do banky, budete potrebovať znalecký posudok na pozemok, návrh kúpnej zmluvy, identifikačné doklady, stavebné povolenie alebo územno-plánovaciu informáciu od mesta či obce.

Ak máte stavebné povolenie, môžete spojiť hypotéku na pozemok s výstavbou nehnuteľnosti. Banka v takom prípade posudzuje budúcu hodnotu stavby ako zabezpečenie a vy môžete riešiť hypotéku rovno aj na kompletnú výstavbu.

Categories: Hypotéka
martin.vanco@fingo.sk: